4300 med Turbo6a från Volvo FL6

Hösten 2015 hittade farsan en 4300 till helrätt pris på blocket,Traktorn såg fin ut men hade enligt säljaren var det vatten i oljan och den ville inte starta. Vi kastade oss i bilen och tog kurs mot Lindesberg, Väl framme möttes vi av en ganska fin traktor med normalt glapp i lastare, Maskinen var varit ganska nyligen omlackerad dock i någon billig färg som redan bleknat.

Efter att ha slängt käft med säljaren och förhandlat till oss ett par pallgafflar bestämde vi oss för att köpa traktorn.

Väl hemma började vi titta på fraktalternativ och befarade att det inte skulle bli billigt men sen kom vi i kontakt med Transportledaren Anna på Örnfrakt som fixade kanonfrakt på egen jumbotrailer till ett fantastiskt pris.
Vi kastade ganska direkt i två bättre batterier och en ny startmotor och med dessa enkla medel small den igång, Den bjöd på en rejäl rökshow då det visade sig att turbons axel var av så luftbränsleblandningen var inte optimal.

Nu när vi fått liv i motorn var det dags att undersöka orsaken till vattnet i oljan, Vi körd uteslutningsmetoden och testade först att koppla ur oljekylaren som kyls av kylarvattnet, När inte detta gav resultat lyfte vi toppen och bytte den mot en bättre beg och den fick även en turbo från en BM700. Mellanaxlarna monterades och traktorn provkördes och vi kunde äntligen konstatera att transmission var frisk! Problemet med vattnet kvarstod dock och det fanns nu bara fodertätningarna och detta gjorde det också lätt för oss att ta beslutet att skaffa en ny och större motor.

Vi hade sedan tidigare en Fl6a stående som levt ett lugnt liv som TMA, Även det faktum att den var automat borgade för att motorn haft ett bra liv och lämpade sig bra som donator till 4300an.

Automatlådan kastades åt helvete där den hör hemma och en adapterkåpa och svänghjul från L90 monterades innan motorn tvättades och fick en skvätt färg.
4an demonterades och där under hittade vi en spegelblank och nyligen bytt/renoverad konverter, Att veta att transmissionen var renoverad och skulle klara vridet från 6an gav motivation till att fortsätta med bygget.
Den inre motorramen demonterades och vi hade inga planer på att den skulle bli monterad igen , Detta föra att vinna plats åt 6an.
Med motorn inmåttad i maskinen började farsan med motorfästerna .
Oljekylaren fick plats under fläkten.
Dags för uppstart.
Bubbelburken ersattes av en riktig lufttork.
4300an blev ganska omgående satt i bruk och ersatte 642an på gården. I Videon får ni höra rytet från 6an när den arbetar.


Sista jobbet 642an fick göra på gården sida vid sida med sin efterträdare.
Innan 642an såldes lyckades vi samla alla 3 på samma bild,
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.